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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Cerrados; Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  30/03/2016
Data da última atualização:  06/09/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BARBOSA, T. A. N.; MENDES, S. M.; RODRIGUES, G. T.; RIBEIRO, P. E. de A.; SANTOS, C. A. dos; VALICENTE, F. H.; OLIVEIRA, C. M. de.
Afiliação:  SIMONE MARTINS MENDES, CNPMS; CHARLES MARTINS DE OLIVEIRA, CPAC.
Título:  Comparison of biology between Helicoverpa zea and Helicoverpa armigera (Lepidoptera: noctuidae) reared on artificial diets.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Florida Entomologist, v. 99, n. 1, p. 72-76, 2016.
Páginas:  p. 72-76
Idioma:  Inglês
Português
Conteúdo:  The objective of this study was to compare growth and development of Helicoverpa zea Boddie and Helicoverpa armigera Hübner (Lepidoptera: Noctuidae) larvae that were feeding on an artificial diet. Neonate larvae of H. zea and H. armigera were collected in maize fields cultivated at the Brazilian Agricultural Research Corporation, Embrapa Maize & Sorghum, in Sete Lagoas (Minas Gerais) and in farmers' cotton fields in Luís Eduardo Magalhães (Bahia), respectively. Bioassays were conducted in the laboratory using individual larvae in 50 mL plastic cups fed a white bean'based artificial diet and maintained at a temperature of 26 ± 2 °C and a relative humidity of 47 ± 10%. The following larval biological parameters were evaluated: number and duration of instars, survival of larval instars and pupae, larval biomass, larval head capsule size, and larval length. An adaptation index was computed for comparison of development of the 2 species. Significant differences were observed between the species for all variables except for the number of instars and pupal survival. Although H. armigera larvae developed faster and were smaller than H. zea larvae, the diet tested can be considered adequate for rearing both species in the laboratory.
Palavras-Chave:  Desenvolvimento da larva; Dieta artificial; Índice de adaptação.
Thesagro:  Algodão; Lagarta; Milho; Praga de planta.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/146145/1/Charles-Comparison-of-biology.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/141828/1/Comparison-biology.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Cerrados (CPAC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS27030 - 1UPCAP - DD
CPAC35491 - 1UPCAP - PPS2134S2134
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1.Imagem marcado/desmarcadoREZENDE, E. I. P.; MANGONI, A. P.; MESSERSCHMIDT, I.; NOVOTNY, E. H.; VELLOSO, M. H. R.; MANGRICH, A. S. DRUV-VIS analyses in the biochar preparation process. In: INTERNATIONAL BIOCHAR CONFERENCE, 3., 2010, Rio de Janeiro. Progressing from Terra Preta de Índios to the whole world: anais. Rio de Janeiro: Embrapa, 2010.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Solos.
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2.Imagem marcado/desmarcadoREZENDE, E. I. P. de; MANGONI, A. P.; MESSERSCHMIDT, I.; MANGRICH, A. S.; NOVOTNY, E. H.; VELLOSO, M. H. R. Pyrolisis parameters evaluation in the biochar preparation process. In: MEETING OF THE INTERNATIONAL HUMIC SUBSTANCES SOCIETY, 15., 2010, Tenerife. Proceedings... Tenerife: IHSS, 2010. v. 3, p. 274-277.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Solos.
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